January 19, 2022, 9:48 am

Стојанов: Лицата со попреченост се, и ќе бидат еден од главните приоритети во спроведување на програмата во наредните 4 години

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Советот на општина Неготино и јас како градоначалник, меѓу другото се обврзуваме дека лицата со попреченост се, и ќе бидат еден од главните приоритети во спроведување на програмата “Гарантирам” во наредните 4 години. Лицата со попреченост ќе го добијат својот пристап кон човекови права, истите нема да се дискриминирани во Неготино, ќе бидат создадени услови за нивно непречено функционирање и различностите конечно ќе бидат еднакви!, пишува на социјалната мрежа на Фејсбук градоначалникот на неготино д-р Горан Стојанов.

-Почитувани сограѓани, почитувани жители на општина Неготино,

Дозволете ми ова мое обраќање до Вас да го посветам на денешниот ден – “меѓународен ден на лицата со попреченост”.

Го одбележувам овој ден, со апел најпрво до сите нас, жителите на општина Неготино, дека попреченоста не е невообичаена и е дел од човековата разновидност, дека овој ден се одбележува денес, а низ целата година го живееме она за што на денешниот ден се потсетуваме.

Советот на општина Неготино и јас како градоначалник, меѓу другото се обврзуваме дека лицата со попреченост се, и ќе бидат еден од главните приоритети во спроведување на програмата “Гарантирам” во наредните 4 години. Лицата со попреченост ќе го добијат својот пристап кон човекови права, истите нема да се дискриминирани во Неготино, ќе бидат создадени услови за нивно непречено функционирање и различностите конечно ќе бидат еднакви!

Соработката на лицата со попреченост со општината, советот и мене, ќе бидат долготрајни, со цел континуиран мониторинг на состојбата и рамноправни можности!

Да ги почитуваме и прифаќаме разликите, како дел од човековата различност во општеството!, пишува Стојанов во својата објава.

Објавата на Фејсбук може да ја погледнете ТУКА.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This