January 17, 2022, 5:41 am

Фacцинaнтнa peткa пojaвa: Фeнoмeн нa cинa мeceчинa

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Понекогаш Месечината навистина знае да посини и тој феномен е познат уште од античките времиња.

На пример, на 27 август 1883 година, беше забележано дека Месечината е сина, а потоа истото се случи на 26 септември 1950 година.

Која е причината за сината месечина?

Одговорот лежи во ситните честички прашина во атмосферата.

Овие честички ги распрснуваат светлосните зраци, но не сите подеднакво.

Белиот зрак е хетероген, се состои од неколку разнобојни зраци, од кои секој има своја бранова должина.

Повеќе се распрснуваат зраците со најголема бранова должина на светлина, а тоа се црвените зраци.

Затоа, кога белиот месечев зрак ќе стигне до нашата атмосфера, повеќето црвени зраци се распрснуваат врз честичките прашина, а до нас стигнуваат зраците со пократка бранова должина, а тоа се првенствено сини зраци. Затоа месечината ни изгледа сино.

Како фраза, терминот „сина месечина“ значи нешто што се случува многу ретко, само понекогаш или можеби никогаш.

Називот доаѓа од англискиот јазик (блу мун) и е познат повеќе од четири века.

Кај нас, во некои варијанти на значење, одговара на фразата „кога врбата ќе роди грозје“.

Логично е дека сината месечина ќе се појавува почесто во месеци кои траат 31 ден и дека е невозможно феноменот да се случи во февруари, дури и во престапна година, бидејќи и тогаш февруари е пократок од временскиот период потребен за месечината да ги помине сите нејзини фази.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This