January 24, 2022, 12:38 pm

Џамбаски: Братска и пријателска Албанија и Косово се добредојдени во Европа, но не и Македонија која е со жестоко антибугарско однесување

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски уште еднаш јавно „ја нападна“ Македонија, изјавувајќи дека не е пријателски настроена кон Европската унија, ниту пак е насочена кон градење доверба, соработка и пријателство. Џамбаски, како спротивен пример ја даде Албанија, која за него е „братска, пријателска држава“, а во Европската унија би го поздравил и Косово!

„Не се точни тврдењата дека позицијата на Бугарија за Западен Балкан е нејасна и не е добро дефинирана. Кој го тврди тоа или не е добро информиран или не е добронамерен. Ставот на Бугарија за проширувањето на Европската унија беше и ќе остане следниот – проширувањето на Европската унија преку Западен Балкан мора да се случи и секоја од земјите е добредојдена. Сакаме да ѝ посакаме добредојде на Република Албанија, нашата братска, пријателска држава. Би ја поздравиле и Република Косово. Тоа се две проевропски и прозападни земји и нема сомнеж дека им е местото во ЕУ. Истото важи и за Црна Гора. Македонија и Србија пак, во никој случај не се пријателски настроени кон Европската унија. Во никој случај не се насочени кон градење доверба, соработка и пријателство. Напротив – и во двете земји има многу жестока, видлива и зацртана антибугарска линија на однесување. Не е од вчера, туку од многу одамна, но овојпат е комбинирана со антиевропска реторика против идејата за Европската унија. Целата оваа пропаганда доаѓа од еден евроазиски центар и е напишана под индиго. Дури и преку фабрики за лажни вести на социјалните мрежи“, рече Џамбаски на конференцијата „Западен Балкан“

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This