НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА ПИЕТЕ ВРЕЛ ЧАЈ: Оваа нaвика може да предизвика cepиозно забoлувањe

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Новата студија се фокусирала на навиките на пиење чај на 50.000 луѓе, на возраст од 40 до 75 години. Ова истражување ги поткрепи поранешните сознанија дека врелиот чај го зголемува ризикот од рак на хранопроводникот.

 

Неодамнешната студија направена на основа на повеќе од 450.000 податоци, открила дека врелиот чај ако се консумира со цигари и алкохол, може да предизвика paк на хранопроводникот.

 

Меѓународната агенција за истражување на paк (IARC) предупредува на консумацијата на пијалаци кои се потопли од 65 степени. Топлината може да предизвика мали повреди во, со што се поддржува развој на рак.

Секој кој редовно пуши или пие алкoхол има пет пати поголем ризик од развој на рак на хранопроводникот, се наведува во студијата.

 

Студиите покажуваат дека земјите познати по пиење чај имаат висок број случаи каpцином на хранопроводникот. Во земјите како Англија и Јапонија, чајот обично се консумира на температура под 60 степени.

Следниот пат кога ќе одлучите да зготвите шолја чај, оставете да се излади околу четири минути.

Latest News

Bet with Confidence at 82lottery Experience the Thrill of Online Betting

Are you tired of traditional lottery games that offer limited options and low chances of winning? Look no further,...

More Articles Like This