Ова лековито семе многумина го дефинираат како “магично“ семе, намирница која прави мали чуда во нашиот организам.
Веруваме дека голем број од вас некогаш слушнале за ова семе, иако тоа пости и веќе неколку илјади години. Астеките први го споменуваат чија семето како основна храна која се користи во склоп на религиски обреди но и во медицината.
Која е соновната бениефиција од чија семето?
Причини зошто да конзумирате чија секој ден:-Ова семе не содржи глутен.
-Поради 20 проценти омега 3 масните киселини кои ги содржи спаѓаат помеѓу најдобрите намирници за здравјето на мозокот и срцето. Содржат дури и осум пати повеќе омега 3 масни киселини од лососот.
-Содржат 20 проценти протеини.
-Содржат 8 врсти амино киселини.
-Тие се многу силен антиоксиданс, имаат четири пати повеќе антиоксиданси од боровницата.
-Содржат пет пати повеќе калциум од мелекото.
-Го подобруваат здравјето на кожата и ноктите.
-Имаат пзитивно влијание вишокот глукоза во крвта, и одлични се за дијабетичари.
-Чија семките се одлични за замена на јајцата, само промешајте ги со вода да се созададе гел и додадете ги во рецептите како замена за јајцата.
Колку семки е пторебно да изедете за да го почуствувате дејството?
Нутриционистите препорачуваат во просек околу една лажица семки од чија дневно, а кога ќе ги користите конзумирајте полно вода бидејќи се многу богати со влакна.
Како можете да го конзумирате чија семето?
Чија семето има премногу пријатен вкус, а наједноставен начин за конзумирање е да ги изблендирате во некое омилено смути, или пак да ги ставите во некоја витаминска салата. Одличен трик е да ги ставите 15 минути во вода да отстојат за да нараснат 10 пати повеќе од вообичаено. Исто така за повеќе рецепти како да ги конзумирате можете да најдете многу интересни рецепти на Youtube.