January 21, 2022, 11:35 am

Oтвopeн ceфoт нa Јосип Броз Тито – нeмa дa ви ce вepyвa штo e пpoнajдeнo внaтpe

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Комисијата откри тајна чувана 33 години, го отвори сефот на Јосип Броз Тито.

Имено, по неговата смрт на 4 мај 1980 година, сите предмети во сефот ќе останат запечатени, а во него беа пронајдени некои од најскапоцените работи, пренесува „Балканпреспрес“.

Ви приложуваме список на работи што беа во сводот на Тито, златен, син сафир, кој наводно и припаѓал на кралската династија Романови од Русија, медал што им припаѓал на Караѓорѓевиќ.

– Многу големо богатство имаше во тој сеф. Имаше уникатни ѓердани и накит кои припаѓаа на семејството Караѓорѓевиќ, рече еден од членовите на комисијата.

Во сефот на Тито имало:

– 29.366 килограми злато во прав

– 1.271 парчиња нумизматички пари

– 2663 златници

– 26.219 американски долари

– 149 парчиња накит (припаѓале на семејството Караѓорѓевиќ)

– 36.000 германски марки

– синиот сафир на Романови

– 83 парчиња манжетни за ракави, кутии цигари, медалјони, приврзоци и значки

– 18 комплети сребрени садови

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This