January 21, 2022, 11:38 am

Борел yтpe нa cpeдбa co лидepитe нa Зпаден Балкан – oчeкyвa oбjacнyвaњe зa пoлитичкaтa cocтojбa вo peгиoнoт

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Тој така одговори на прашањето на агенцијата „Бета“ на брифинг со новинарите во ЕК, што точно очекува Борел да слушне од лидерите во регионот и која е неговата порака до нив, имајќи предвид дека високиот претставник на ЕУ им порача на министрите за надворешни работи на ЕУ минатата недела дека ситуацијата на Западен Балкан е „сериозен геополитички проблем“.

Само одржувањето на состанокот е важно затоа што Борел оцени дека немало такви состаноци меѓу високи претставници на ЕУ и Западен Балкан, рече Стано.

Според него, ова е „логично продолжение на дискусијата што министрите за надворешни работи на ЕУ ја одржаа минатата недела за регионот, кога разговараа за Западен Балкан од поширок стратешки и политички агол, а не само за проширувањето“.

Проширувањето е за ЕУ, но министрите за надворешни работи на Унијата, според Стано, сакале да ја разгледаат ситуацијата од поширок агол.

„Причината и целта на утрешната средба е навистина да се слушне од лидерите од Западен Балкан како тие ја гледаат политичката ситуација таму и состојбата на работите“, рече претставникот за медиуми на Борел.

Тој сака „да го обнови многу поредовниот ангажман за многу пошироки прашања отколку самото проширување, за кое имаме многу почести контакти на многу нивоа на ЕУ и со партнерите од Западен Балкан“.

„Тоа е целта на таа вечера и очекувањето е таквата размена на мислења да продолжи и да даде појасен импулс на сегашниот ангажман на ЕУ во однос на Западен Балкан“, заклучи Стано.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This