January 21, 2022, 12:06 pm

Бугарски експерт тврди: Бугарија дозволи влез на Македонија во НАТО за да не си го навлече гневот на Американците

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Анексот што Бугарија го предложи на важечкиот договор со Македонија беше резултат на неуспехот на вицепремиерот Красимир Каракачанов, рече експертот за меѓународно право и водител на „Бугарската слободна телевизија“ Велизар Енчев. .

Заев и Османи го кријат анексот во кој се наведува дека Скопје треба да се откаже од идејата за постоење на македонското малцинство во Бугарија, да го потврди отсуството на територијални претензии кон Бугарија и да се посвети на користење на целосното име на државата, Северна Македонија. Бугарската страна инсистира на користење на целосната формулација за да се избегнат можните територијални претензии и погрешно толкување на Македонија како територија, а не како држава.

Бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов

Според Енчев, автор на 12-те точки од  анексот е Каракачанов, што всушност е признавање на неговиот неуспех, па затоа и самиот Договор може да се смета за неуспешен.

„Овој договор е наш дипломатски неуспех, бидејќи содржи напис број два, благодарение на што Скопје доби безусловна поддршка за влез во НАТО“, напиша новинарот на својата Фејсбук страница.

Енчев смета дека сите барања што Бугарија ги објави минатата година треба да се рефлектираат во самиот договор. Патем, во 2019 година, бугарскиот парламент побара Македонија да се откаже од говорот на омраза кон Бугарите, да не ги искривува историските факти и да го користи терминот „официјален јазик на Република Северна Македонија“ наместо „македонски“, што Бугарската академија на науките го смета за дијалект на бугарскиот. Бугарија, сепак, не ги вклучи овие барања за да можат нејзините соседи непречено да се приклучат на НАТО, истакна тој.

„На 1 август 2017 година, нашата Влада намерно замижи на овие 12 точки, затоа што тогаш пропаѓањето на влезот на Македонија во ЕУ би бил неуспех на министерот за одбрана Каракачанов, кој би го навлекол гневот на Вашингтон“, заклучи Енчев.

На 10 јануари, вицепремиерот рече дека соседите можат да добијат поддршка за почеток на преговори со Европската унија во јануари или февруари  ако потпишат анекс на договорот што Бугарија им го доставил до нив.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This