January 19, 2022, 9:47 am

ЕУ го забранува титаниум диоксидот кој се користи во прехрамбената индустрија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Титаниум диоксидот кој се користи како пигмент во прехранбената индустрија ќе биде забранет во Европската унија од 2022, најави Европската Комисија.

Оваа супстанца се користи во разни производи како мастики за џвакање, супи и печива како за да им се даде посветла боја на продуктите, но по анализа на здравствените власти на ЕУ заклучено е дека овој пигмент е штетен по здравјето на луѓето.

Еврокомесарката за здравство, Стела Кириакидес, изјави дека не се преговара за здравјето на граѓаните на ЕУ.

-Денеска одлучно делуваме заедно со нашите земји членки врз основа на сериозна наука за да отстраниме ризик од хемикалија која се користи во храната, рече еврокомесарката.

Титаниум диоксидот или Е171 содржи ризик од генотоксичност според европските здравствени власти. Предлогот за забрана на оваа супстанца треба да биде усвоена до крајот на оваа година и да почне да се отстранува од ЕУ од почетокот на 2022 година.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This