January 19, 2022, 11:54 pm

Кратко и јасно: Формулирано прашањето на кое треба да одговорат на референдум граѓаните на Србија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Собраниската Комисија за уставни прашања и законодавство денеска одлучи прашањето на референдумот за уставните измени да гласи: „Дали сте за утврдување на актот за промена на Уставот на Република Србија?“.
Членовите на одборот едногласно одлучија ова да биде прашањето за кое граѓаните се изјаснуваат на референдумот со понудените одговори „Да“ или „Не“.
Прашање на референдумот за уставни измени Дали сте за потврдување на актот за промена на Уставот на Република Србија? Тоа е во согласност со Законот, јасно и недвосмислено, потврди Републичката изборна комисија , рече на седницата на собраниската Комисија за уставни прашања и законодавство, претседателката на тоа тело Јелена Жариќ Ковачевиќ.
„Референдумското прашање е јасно и недвосмислено и не се дава предност или се сугерира одговорот, заклучи РИК откако утринава го доби нашето барање за мислење по усвоениот предлог“, рече Жариќ Ковачевиќ.
На седницата на Комисијата, членовите едногласно ги утврдија Предлогот на актот за промена на Уставот, Предлогот на уставниот закон за спроведување на промената на Уставот и Предлогот на Одлуката за распишување референдум за потврдување актот за промена на Уставот.

Предлозите по итна постапка се испратени до Народното собрание, а седницата на чиј дневен ред би биле тие треба да се свика за утре.
Претходно денеска претседателот на Собранието Ивица Дачиќ изјави дека доколку Комисијата има целосна согласност за текстот на уставните амандмани, веќе може да закаже собраниска седница на која текстот ќе биде усвоен и распишување референдум на 16 јануари.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This