Аронијата е многу значајна за превенција од срцеви заболувања и канцер, важна е за подобрување на циркулацијата, како и за здрави крвни садови. Се користи за здравје на очите, за превенција од дијабетес и стомачни тегоби, и како лек против настинки.
Во продолжение имате два рецепти: класичен рецепт кој се состои само од ароника, шеќер и ракија, и рецепт со додатоци кој освен основни состојки, содржи и лимон, ѓумбир, цимет, каранфилче… но затоа е вистински деликатес!
КЛАСИЧЕН РЕЦЕПТ
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 килограм свежи бобинки од аронија
250 г шеќер
Домашна лозова ракија
ПОСТАПКА:
Аронијата добро измијте ја и оставете ја да се процеди. Потоа ставете ја во една поголема тегла.
Редете: ред аронија, ред шеќер, ред аронија, ред шеќер и се’ така додека да се исполни теглата.
Потоа залијте со ракија и убаво затворете ја теглата. Оставете ја 5-6 седмици на светло место, топло но не претопло за да не испука теглата.
Кога ќе изминат пет седмици процедете ја содржината на теглата и добиениот ликер складирајте го во стаклено шише. На овој начин ќе добиете совршено здрав и вкусен ликер од аронија.
РЕЦЕПТ СО ДОДАТОЦИ
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 кг аронија
1 кг шеќер
1 лимон
1 парче ѓумбир (по вкус)
4 ванилин шеќер
2 стапчиња цимет
20-тина цели каранфилчиња
2 литри ракија
ПОСТАПКА:
Прво пригответе една голема тегла со поширок отвор, која претходно убаво сте ја измиле. Измијте ја аронијата и пригответе ги останатите состојки. Лимонот исечете го на парчиња. Коренот од ѓумбир излупете го и исто така исечкајте го на помали парчиња.
Во теглата ставете ги сите состојки и прелијте со ракија. Полека промешајте ги состојките. Добро затворете ја теглата со капак или целофан и ластиче, за да не испарува алкохолот.
Привремено протресувајте ја теглата која се остава на сонце (не на пресилно сонце, кога е многу жешко се трга под сенка) вкуспно 6 седмици.
Кога ќе изминат шест седмици, односно додека шеќерот целосно да се растопи, ликерот процедете го и складирајте го во стаклени шишиња.