ЗА ДА НЕ ВЕ МАНИПУЛИРААТ: ПРЕД ДА ОДИТЕ ВО АПТЕКА, ПРОЧИТАЈТЕ ГО ОВА

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Калциумот има бројни важни функции за работата на организмот. Освен што создава коскена маса и спречува остеопороза, калциумот ја нормализира работата на нервите и мускулите, ја регулира работата на срцето, овозможува згрутчување на крвта и го поттикнува сонот.

Исто така е важен за работата на имунолошките клетки, како и за здрава кожа и коса.

Бројни се факторите кои го црпат калциумот од организмот, а тоа е пред се’ седентарен живот, кафе, алкохол и газирани пијалаци.

Кон недостиг на калциум особено се склони бремените жени и жените во менопауза, повозрасните мажи како и лица кои страдаат од дигестивни пореметувања.

ЛУШПИТЕ ОД ЈАЈЦА содржат 80% калциум и претставуваат најдобар природен извор на овој минерал.

Телото многу лесно го апсорбира бидејќи лушпата на јајцето според хемискиот состав е речиси идентична на човековите коски и забите.

Во поголеми дози не само што ги лечи симптомите од недостиг на калциум и го стопира развојот на остеопорозата, туку помага и против висок холестерол и зголемен крвен притисок, како и ја поттикнува коскената срцевина на производство на крвни клетки.

Што содржи лушпата од јајце?

Освен тоа, лушпата од јајцето содржи железо, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, хром и молибден. Поради тоа многу експерти препорачуваат мелена лушпа од јајце како природно и многу делотворно надополнување на калциумот.

Во зависност од возраста, препорачаната дневна доза е 1,5 до 3 грама мелена лушпа од јајце.

ШТИТНА ЖЛЕЗДА

Лушпи од 8 јајца добро измијте ги, исушете ги, сомелете ги или искршете ги и прелијте ги со сок од два лимона. Оставете во фрижидер неколку денови.

Ога лушпите ќе се растопат, процедете ја течноста и промешајте со еден литар ракија и еден кг мед. Оставете да отстои една седмица пред употреба.

Консумирајте по една супена лажица, два до четирипати дневно после јадење.

ГАСТРИТИС, ЧИР

Една лажица мелени лушпи од јајца измешајте со една лажица шеќер и една лажица мелено мускантно оревче.

Консумирајте 20 денови, трипати дневно по една лажица.

На врв од ножот мелени лушпи од јајца помешајте со две лажици лимонов сок. Кога лупите ќе се растопат во сокот, додадете 100 мл топло млеко.

Консумирајте двапати дневно, наутро на празен желудник и навечер пред спиење.

ЗА ЈАКНЕЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ И ЧИСТЕЊЕ НА КРВТА

Лушпите од четири или пет јајца добро измијте ги, здробете ги и ставете ги во три литри вода.

Водата со лушпите чувајте ја во фрижидер една седмица и користете ја како вода за пиење. Дневно пијте две до три чаши вода со малку лимонов сок.

 

 

 

Извор: Галама.мк

Предупредување: Консултирајте се пред да почнете да ги подготвувате и конзумирате

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This