January 19, 2022, 9:04 am

Како да ги препознаете симптомите на недостаток на железо во организмот?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Минералите имаат големо значење за нашиот организам, а нивната улога е незаменлива за нашето здравје и имунитет.

Меѓу нив, според важноста се издвојува железото.

На нашето тело му е потребно железото поради тоа што со негова помош создава хемоглобин, а со чија помош се пренесува кислородот низ телoто.

Доколку телото не произведува доволно хемоглобин, нашите ткива и мускули не можат да добијат доволно кислород и не работат како што треба, а потоа настанува и општа слабост и замор. Таквата состојба може да доведе и до анемија.

Внимавајте на следните симптоми доколку мислите дека на телото му недостасува железо.

Замор

Најчестиот симптом на недостаток на железо е општ замор на телото. Тоа е така поради недостаток на кислород кој оди до ткивата.

Бледило

Бледило во подрачје на лицето, во пределот на очите, па дури и ноктите може да биде знак на недостаток на железо.

Краток здив

Уште еден знак за недостаток на железо е краткиот здив, со оглед на тоа дека ниското ниво на хемоглобин значи дека телото не е во состојба да пренесе кислород до мускулите и ткивата.

Главоболка и вртоглавици

Тоа може да биде уште еден знак на недостаток на железо. Недостатокот на хемоглобин може да значи недоволно кислород во мозокот, што влијае крвните садови да отечат и создадат притисок.

Сува и оштетена коса и кожа

Косата и кожата можат да добијат помалку кислород од крвта како недостаток на железо, што ги прави посуви и пооштетени.

Немирни нозе

Луѓето коишто патат од анемија како недостаток на железо имаат синдром на немирни нозе што значи имаат силен нагон на поместување на нозете додека се одмараат.

Latest News

Десетте најзначајни настани во светот во 2021 година

10. Договорот за AUKUS На 15 септември, претседателот Џо Бајден, австралискиот премиер Скот Морисон и британскиот премиер Борис Џонсон заеднички...

More Articles Like This