МАЛКУ ПОИНАКВИ ПАЛАЧИНКИ: Jапонски рецепт за меки и воздушни палачинки

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Јапонците имаат свој начин на подготовка на палачинки, а еве како може да ги подготвите дома. Треба да бидат воздушни и меки, затоа е најдобро да ги јадете дури се топли.

 

 

Состојки:

Шолја и пол брашно

Три лажици шеќер

Две лажици прашок за пециво

Пола лажица сол

1 ¼ шолја млеко

60 гр. путер

Пола лажичка екстракт од ванила

Една жолтка

3 белки

¼ лажица вински оцет

Мед или јаворов сируп

Начин на подготовка:

Промешајте брашно, шеќер, прашок за пециво и сол.

Во друг сад промешајте млеко, путер, екстракт од ванила и жолтка, па добро изматете.

Со миксер изматете ги белките со винскиот оцет додека да добиете пенлива смеса.

Потоа, во сад со сувите состојки додајте ја смесата со млеко и добро измешајте. Во тоа додајте третина од изматените белки, па полека измешајте и додајте го остатокот од белките. Промешајте повторно со лесни движења.

Намачкајте го калапот со облик на прстен со масло од внатрешната страна, премачкајте го тавчето и загрејте го на средна температура.

Ставете го калапот во тавчето и додајте ја смесата за палачинки до половина.

Поклопете го тавчето и оставете на огин додека палачинката стаса до горе, околу 5 минути.

Потоа, свртете ја палачинката на друга страна заедно со калапот и пржете ја уште пет минути додека да добие златеста боја.

Префрлете ја на чинија. Истото направете го со преостаната смеса и прелијте ги палачинките со мед или јаворов сируп и јадете ги топли.

извор: kajgana.com

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This